Reacties FEIT Persoonlijk

Bert Muns, schrijver, director Politie Amsterdam-Amstelland

Vandaag is een feestdag. Vandaag zijn de onrust, de angst en de stress verdwenen. Haast als sneeuw voor de zon. Ik had niet gedacht dat dit nog mogelijk was. Al sinds mijn overspannenheid ben ik op zoek naar deze rust, die maar niet kwam. Van dat constante zoeken werd ik gek, nog bovenop de gekte die er al was. Begin er maar aan, al die ronddwarrelende gedachten, die weer andere gedachten op gang brengen net zolang tot je niet meer weet waar de eerste vandaan kwam. Het enig wat je weet is dat je er niet verder mee komt, want diezelfde gedachte was er tien seconden geleden ook en toen hielp-ie ook al niet. Er is geen ontkomen meer aan. Langzaam maar zeker voelde ik dat ik de tunnel ingetrokken werd, de tunnel van angstige, sombere, zinloze gedachten. Het enige wat ik wist, op die zeldzame heldere momenten, is dat dit niet goed is, dat deze tunnel me nergens brengt.  “Blijf in je rust,” zegt ze. “Ga naar je gevoel.” Ik weet het, het klinkt zweverig, maar ik verzeker je, het tegendeel is waar. Het is zo reëel als de grond waar je op staat. Want je rust is er, in jou, in ieder mens en ik heb hem teruggevonden. Nu probeer ik de rust nog verder, nog dieper te voelen. En ineens voel ik het. Er is meer, het is intenser, het lijkt verder weg, dieper in mezelf. Wat onbereikbaar leek, is er wel. Zij laat me de weg ernaartoe zien, maar uiteindelijk doe ik het zelf. Het voelt nog prettiger, rustiger en warmer. Lang krijg ik niet de tijd om me daarover te verbazen want ik voel dat mijn hele lichaam zich begint te roeren. Ineens voel ik niet alleen meer mijn buik, ik voel het bloed stromen door mijn armen, mijn benen. Mijn huid tintelt. Ik word warm en voor het eerst probeer ik echt alleen te voelen. En ik voel me… Ja, wat voel ik eigenlijk? Ik voel mezelf. Ik ben mijn vriend weer. En er is geen spoor meer van die treiterende gedachten. Mijn kracht is terug.

Frank Kessel

‘’Beter voelen en beter presteren. Terwijl het lijkt alsof het tegenover elkaar staat blijkt het juist zo ongelooflijk dicht bij elkaar te liggen.’’ Achteraf denk ik wel eens hoe ben ik in staat geweest om zo lang door te gaan en steeds weer nieuwe oplossingen te bedenken als zich weer nieuwe problemen (je mag het ook uitdagingen noemen?) voordeden. Een verantwoordelijke functie binnen ambitieuze organisaties en het starten van een eigen bedrijf met hoge verwachtingen leek me schijnbaar moeiteloos af te gaan. De afwisseling, de spanning en de creatieve uitdagingen die dat met zich meebracht pasten goed bij mij. Dat het ook een bepaalde onrust met zich meebracht hoorde er nu eenmaal bij, dacht ik…tot ik op een dag merkte dat ik alles wat er op mijn bordje kwam niet langer vanuit mijn hoofd kon oplossen. En zeker niet in mijn eentje. Er bleven steeds meer lossen eindjes liggen en ik was meer bezig met mijn werk dan met de mensen naast mij. Naar aanleiding van de opmerking van mijn echtgenote die iemand kende die bij Crisar was geweest heb ik vanuit een gezonde nieuwsgierigheid aangeklopt bij Margreet om te kijken of ik op een andere manier wat rust zou kunnen vinden. Het werd een korte maar hele succesvolle ontdekkingstocht waarbij ik heb ervaren dat als je echt durft te geloven op je intuïtie, op je gevoel, dat je dat niet alleen rustiger maakt (in je hoofd én in je lijf) maar ook nog eens veel effectiever. Beter voelen én beter presteren bleek geen tegenstelling maar een wederzijdse versterking. En al na de eerste sessie voelde ik de verandering die me niet alleen in het werk maar ook privé niet alleen een beter maar ook leuker mens heeft gemaakt. In mijn ogen en vanuit mijn ervaring is het heel jammer dat mensen er vaak pas mee aan de slag gaan als ze min of meer zijn vastgelopen. Ik gun het juist ook de mensen ‘in de top van hun prestatie’ om hier kennis mee te maken en energie van te krijgen. Ik ben inmiddels ruim 6 jaar verder en als ik de signalen van onrust herken ga ik graag weer even terug ‘naar mijn buik’.

Maaike Vliet

Ik kwam heel heftig bij Margreet binnen, want mijn relatie stond op klappen en ik wist dat ik daarom niets te verliezen had. Na de 1e sessie stond ik heel beduusd buiten, omdat ik nog nooit eerder zo gevoeld had en je pijn en frustraties totaal anders voelen dan dat je zelf denkt. Het denken en piekeren maakt je helemaal kapot van binnen, met uiteindelijk een negatief resultaat. Gelukkig kan ik zeggen dat mijn relatie stand heeft kunnen houden en dat we beiden handelen vanuit ons gevoel en dat we allebei juist heel erg bij onszelf zijn gebleven. Zakelijk had ik weinig problemen, maar door te handelen vanuit mijn gevoel voel je in situaties klanten beter aan en handel ik steeds meer vanuit mijn gevoel. Waardoor je eerder tot de kern komt en de relaties een veel betere basis hebben en echt zijn

Kees Kwakman, 55 jaar, rapport analist (fulltime), De Nederlandsche Bank

Ik ben 55 jaar en ik heb sinds mijn 30e elke dag last van hevige hoofdpijn. 25 jaar lang! Daarvoor wist ik bijna niet wat hoofdpijn was. Ik heb de oorzaak van deze hoofdpijn gezocht bij mijn drukke baan, drie jonge kinderen en een extra studie. In de jaren daarna is de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn toegenomen. Een oplossing zocht ik in medicatie. In het begin paracetamol, daarna ook imigram. Een echte oplossing was dit niet want het was symptoombestrijding, maar ik kon er door blijven functioneren. Dat ging lang goed tot mijn lichaam het niet meer trok en ik 15 jaar geleden met een burnout een half jaar thuis zat. In dat halfjaar heb ik het reguliere medische (neurologische) circuit doorlopen. Een oplossing werd niet gevonden. Na een aantal ziekmeldingen in het afgelopen halfjaar vanwege aanhoudende dagelijkse hoofdpijn heb ik een maand of twee geleden op mijn werk aangegeven gas terug te willen nemen om balans te vinden. Via de arbodienst van De Nederlandsche Bank werd ik doorverwezen naar Margreet van Eek. Ik stond wel open voor een nieuwe techniek alhoewel ik niet in een tovermiddel geloofde.

Lees hier de volledige casus van Kees.

Caroline

Door omstandigheden ben ik bij Margreet  terecht gekomen en heb ik via de FEIT-training een wijsheid en inzicht mogen ontvangen waar ik ontzettend blij mee ben. Ik ben me heel bewust geworden dat rust en ‘diep in je gevoel zitten’ uiteindelijk leidt tot een krachtig, evenwichtig en bovenal overtuigend voorkomen. Ik weet nu dat ik altijd op mijn diepe gevoel kan en mag vertrouwen. Met onze ratio bezig zijn en alles willen rationaliseren is in onze samenleving de norm. Pure ratio leidt echter vaak tot cirkelredenering en hersenspinsels zonder oplossing terwijl opereren vanuit je diepe gevoel sturing geeft en emoties kanaliseert. Je bent dan authentiek en vervalt niet in een rol. Dat eerste is echt (en dat wordt gewaardeerd door je omgeving), dat laatste is nep en kost alleen maar energie. Ik heb dit inzicht door de FEIT-training zelf mogen ervaren. De afsluitende trainingsdag ‘FEIT in Communicatie’ heeft voor mij de inzichten van de FEIT-training doen beklijven. Hier ga ik mijn voordeel mee doen, zowel zakelijk als privé. Dat weet ik omdat ik dat voel!

Inge Dekker, administratief medewerker De Nederlandsche Bank

Strubbelingen in de werksituatie zorgden ruim een jaar geleden voor veel stress. Samen met een pittig karakter, waarbij ik nogal eens primair en heftig kan reageren had ik ontzettend veel last van ‘drukte’ in mijn hoofd. Dat zorgde weer voor fouten en ongenuanceerd gedrag. Ik zat niet lekker in mijn vel en had het gevoel dat ik de regie over mijn handelen en denken een beetje kwijtraakte. Ik zat in een enorme vicieuze cirkel waar ik niet uit kon komen. Bij de eerste sessie kwam ik binnen met het idee dat voelen voor mij te zweverig zou zijn, ik ben namelijk erg down to earth. De ervaringen in mijn lichaam en de uitleg over wat er gebeurt tussen hoofd en gevoel maakte het voor mij tastbaarder. Het werd me duidelijk hoe stress ontstaat in spannende momenten. De eerste sessies waren heftig omdat ik tegen mijn eigen gevoelens van frustratie en onzekerheid aanliep. Juist daardoor ervaarde ik dat ik zelf het overgrote deel kan beïnvloeden! Door bewust stil te staan bij mijn gevoel – en zeker tijdens momenten van stress en frustratie – voelde ik een soort rust over me heen komen. Alsof ik even van bovenaf op de ontstane situatie en mijn eigen handelen neerkeek. Waar ik bang voor was – dat ik volledig zou dichtslaan, er niets zou gebeuren of blijven hangen – gebeurde niet. Wel had ik soms een “hartig woordje” nodig om weer uit de vastgeroeste denkbeelden en hardnekkige karaktertrekken te komen. Het lukte me steeds beter om me te wapenen tegen stressmomenten, ongemakkelijke situaties, vasthoudende collega’s en vooral ook mijn eigen reacties daarop. Slechts vier individuele sessies en een groepssessie (maximaal 4 personen) en het resultaat is een flinke ommekeer in gedrag en voel/denk patroon. Ik heb mijn touwtjes weer goed in eigen hand. De “nieuwe” inzichten zijn voor mij een openbaring en super om mee te werken. Ik voel me een ontzettend stuk rustiger in mijn hoofd. Ik ben duidelijker naar anderen, laat me niet gek maken en schuif soms letterlijk mijn toetsenbord van mij af om even terug te gaan naar mijn gevoel om toch vooral de juiste adviezen in te winnen bij mezelf. Zonder daar ingewikkeld denkwerk op los te laten. Mijn ‘omgeving’ merkt het verschil, denkt met me mee, past zich zelfs aan mij aan. Ik voel me niet meer afhankelijk van wat anderen van me vinden. Natuurlijk heb ik terugval-momenten, vooral tijdens drukte en in stresssituaties. Het fijne is dat ik me daar heel snel van bewust ben en er dan weer functioneel mee om kan gaan. Ik gun dit iedereen. Het is een verademing!

Anna, 40 jaar, klantmanager (parttime), 1 kind

Na het krijgen van een kind op mijn 39e jaar, een verhuizing naar een nieuwbouwwoning met gebreken en een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever draaide ik tijdens een vakantie helemaal door. Bij thuiskomst en een bezoek aan de huisarts bleek uit een test de diagnose overspannen. Het was toen duidelijk dat ik niet meer kon werken en vanaf dat moment, begin juli, bleef ik thuis. Naarmate de tijd vorderde kreeg ik steeds meer last van depressieve gevoelens. Ik zat vast in een ongelukkige situatie en ik kwam er niet uit. Het was een versterkende neerwaartse spiraal. Thuis waren mijn vriend en ik uit elkaar gegroeid. Ik had vaak gillende ruzie met hem en ik werd ongeduldig en agressief in aanwezigheid van mijn kindje. Het was verschrikkelijk en ik wilde het helemaal anders.

Lees hier de volledige casus van Anna

Kirsten van Driel

Ik was altijd hyperactief en had slaapproblemen. Op mijn werk kunnen mijn collega’s nauwelijks geloven dat ik nu zo rustig ben. Ik voel beter hoe anderen in elkaar steken en betrek hun gedrag niet langer op mezelf. Ik heb zoveel zelfvertrouwen gekregen dat het voelt alsof ik in elke situatie helemaal op mezelf terug kan vallen. Mijn eigen gevoel voelt nu zo prettig! Bij Crisar heb ik de kunst van het voelen geleerd. Dit was een moeilijk proces omdat ik niet gewend was op een niet-verstandelijke manier met mezelf om te gaan. Maar op een gegeven moment overzag ik mezelf helemaal. Ik heb echt afscheid genomen van wie ik dacht dat ik was en mijn ware kern, mijn werkelijke ‘ik’ ervoor teruggekregen. Als ik terugval in bekend gedrag dan herken ik direct de bijbehorende gevoelens en kan ik mezelf terugbrengen in mijn kracht. Ik weet nu precies wat belangrijk voor me is en ik vertrouw op mijn gevoel. Mijn toekomst richt ik heel duidelijk in omdat ik weet wat ik wil en waar ik voor ga. Ongeacht wat mijn omgeving daarvan vindt.

Britt Edelstein

Toen ik voor het eerst bij Margreet kwam zat ik in een lastige periode, zowel zakelijk als privé. Er spraken wel 100 stemmen tegelijk tegen me. Hierdoor werd ik erg onrustig en was ik bang de verkeerde keuzes te maken. De eerste sessie was heftig, maar erg efficiënt. Ik leerde hoe ik ‘in mijn rust’ kon zijn, en dat voelde erg prettig. De antwoorden op mijn vragen kwamen als vanzelfsprekend. Ik voelde echt dat ik de juiste keuzes maakte. Hoewel dit ging met vallen en opstaan kan ik absoluut zeggen dat ik voor mijzelf en mijn omgeving een prettiger mens ben geworden. Relaxter, vrolijker en geen stresskip meer.”

Johan van Dijk

De training bij Margreet is het beste wat me is overkomen. Ik stond voor een burn-out en door de hulp van Margreet heb ik dat kunnen voorkomen. FEIT heeft me nog veel meer gebracht, door deze methode kan ik op een hele andere manier mijn leven bekijken en kosten moeilijke dingen veel minder energie. Ik ben Margreet erg dankbaar!

Aleyda

The Feit coaching sessions provide a tool to cope with problems or feelings that interfere with personal development and happiness. They are not the typical sessions where you can talk about your problems and the therapist gives you steps to follow to overcome your problem. At the beginning I was a bit skeptical, however, Feit really gave me the tool to reach a state of mind that is conducive to peaceful and rational thinking! I learned to cope with feelings such as anger or frustration, that interfered with this state of mind where I can be successful. Furthermore, I experienced a very sad and difficult personal issue. During the sessions I understood my feelings and what was happening to me! After applying Feit, the deep sadness stopped and a more comfortable and “controllable” feeling took its place. Some months already have passed and I can say that it is still there. Feit is a tool to use in everyday situations. I use it very often in my life and it always works! I feel prepared to cope with challenges that the future may bring. I believe that Feit coaching is useful for the organization, but it is specially useful for individuals.

Monique Groot

Na een paar traumatische ervaringen gingen de 10 afgelopen jaren met ups en downs voorbij. In September 2007 zat ik zo diep in een gat dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Ik ben naar mijn huisarts gegaan en heb medicijnen gekregen. Hij stelde ook voor om in een therapiehuis te gaan voor bepaalde tijd. Dat wilde ik niet. Op 1 April 2008 ging ik naar Crisar. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Mijn man bracht en haalde me weer op. Ik durfde namelijk niet meer echt naar buiten te gaan en ik voelde me niet veilig. Ik was steeds aan het malen en mijn lichaam bestond voor mij uit twee delen. Ik ademde tot mijn borst en voelde mijn onderlichaam niet. Tijdens de sessie wist ik niet wat er gebeurde maar het voelde alsof ik een stomp in mijn buik kreeg waardoor ik besefte dat ik een onderlijf had. Na 3 keer was ik al een heel ander mens. Door mezelf niet langer gek te maken in mijn hoofd maar uitsluitend te voelen. Ik ging zelfs alleen met de trein naar Amsterdam en liep weer door de stad zonder bang te zijn. Ik voelde me zo ongelofelijk sterk dat ik dacht ‘kom maar op allemaal’. Mijn thuissituatie is volledig veranderd. Doordat ik rustiger ben zijn mijn kinderen weer rustiger. Ik kan weer van ze genieten en ik ben zo verliefd op mijn man. Het voelt alsof ik de afgelopen tijd in wil halen. Ik hoor de vogels weer fluiten en ik ben zo ontzettend blij. Ik geniet nu elke dag. Ik ben in denken en doen zo veranderd. Ik merk meteen als ik uit mijn gevoel ga. Het is heerlijk! Crisar heeft de wereld weer voor me geopend.

Mare, 42 jaar, financieel manager/consultant (fulltime), 2 kinderen

Ik ben het afgelopen jaar door een moeilijke periode gegaan. Zowel privé als op mijn werk liep het niet goed. Op een gegeven moment was ik alleen nog maar aan het malen. Ik was continu gericht op de wensen van anderen en aan het zoeken naar optimale oplossingen voor een moeilijke privé situatie. Er speelde heel veel, ik ging met de problemen naar bed en stond ermee op. S’ nachts lag ik te piekeren en kwam in gedachtecirkels terecht waar ik niet meer uitkwam. Ik sliep steeds slechter, was labiel en voelde alle kracht verdwijnen. Ik wist niet meer wie ik was en wat ik zelf eigenlijk wilde. Mijn eigenwaarde werd steeds lager. Ik was constant emotioneel en zenuwachtig. Via mijn werkgever had ik een coach. Met hem had ik prettige gesprekken en na deze gesprekken vertrok ik altijd met een gerepareerd zelfbeeld. Echter na de eerste tegenslag verdween dit effect als sneeuw voor de zon. Ik had steeds meer angst mijzelf volledig te verliezen en daadwerkelijk overspannen te raken. Ik presteerde op mijn werk niet meer zoals ik dat wilde, het was al snel teveel en ik voelde een verwijdering naar mijn vriend en kinderen ontstaan.  FEIT sprak me aan en ik besloot deze training te gaan volgen.

Lees hier de volledige casus van Mare

Willy Dwarkasing

Toen ik voor het eerst bij Crisar kwam, zat ik daar als een onrustig, bang en onzeker vogeltje die zichzelf en het vertrouwen helemaal kwijt was. Ik kon niet veel meer dan huilen en jammeren. Margreet van Eek heeft mij geleerd hoe ik weer op mezelf kon steunen en weer krachtig kon worden. Puur in mijn lichaam de rust te zoeken, en deze rust als innerlijk baken gebruiken. Ook bij moeilijke momenten. De eerste pogingen om te voelen leken wel een gevecht met mezelf. Ik wilde sommige gevoelens niet voelen omdat ik ze ‘ naar’ vond en ik bleef er automatisch van weg. Toch lukte het me al tijdens de eerste sessie om zonder weerstand mezelf toe te staan echt te gaan voelen. En dat werkte bevrijdend. Aanhoudend ben ik de confrontatie aangegaan met mijn negatieve gevoelens en ik merkte dat ik niet onderuit ging door te voelen. Het voelde als een ontwapening van mijn verdriet en andere gevoelens waar ik toen mee zat. Het geeft kracht en rust te weten dat ik alle gevoel en emotie kan doorstaan. Te weten dat het hoe dan ook goed komt en dat ik uitkom in mijn rust. Ik ben weer mezelf en als ik smorgens op de fiets stap dan voel ik de wind, ik hoor de geluiden en ik ervaar deze soep van indrukken als een heerlijk gevoel in mijn lichaam. Dat kon ik vroeger niet. Uiteindelijk beschik ik nu, na 3 sessies en veel oefenen, over mijn vermogen zeker en vertrouwt met de dingen uit mijn geest of uit mijn omgeving om te kunnen gaan. Iedereen kan dit leren, iedereen heeft een rustpunt in zich, het is soms even zoeken, maar je komt er altijd.

Daan Smit

Als kind had ik de mooiste jeugd die je je maar kan voorstellen: onbezorgd, altijd vrolijk en vol energie. Toen ik volwassen werd begon ik bewust na te denken over wie ik ben en wat ik wil met m’n leven. Dit gebeurde rond mijn twintigste. Ik ging heel veel nadenken, wat ervoor zorgde dat ik steeds verder van mezelf verwijderd raakte. Nu, na de FEIT training, weet ik dat het precies dit denken is geweest waar het fout ging. Je moet niet denken, maar voelen. In onze westerse maatschappij leren wij enkel om rationeel te denken en op die manier vraagstukken op te lossen. Ik deed dat ook en raakte steeds verder van mijn gevoel verwijderd. Met FEIT heb ik een techniek geleerd die me binnen 3 a 4 sessies helemaal terug heeft gebracht naar mijn gevoel. Niet zweverig maar met praktische handvatten, die ik de rest van mijn leven blijf gebruiken. Ik heb geleerd om denkpatronen te doorbreken, waardoor ik verandering teweeg heb gebracht die ik niet voor mogelijk had gehouden. Margreet heeft ervoor gezorgd dat ik weer terug ben gekomen bij m’n kern. De persoon die ik was uit mijn jeugd. Doordat ik bewust de technieken van FEIT in elke situatie kan toepassen raak ik het deze keer ook nooit meer kwijt. Sinds ik FEIT onder de knie heb ben ik bijna altijd gelukkig geweest en zit ik vol energie. Als ik me dan even niet zo goed voel, gebruik ik de techniek weer en zit ik direct weer in het gevoel waar ik wil zitten. Voor mij is feit; de technieken leren die je als kind onbewust gebruikte en die bewust toepassen in je dagelijkse leven. Dit zorgt ervoor dat je niet meer piekert, geen stress meer ervaart en elke dag vol energie zit. Ik ben hierdoor productiever geworden en merk dat ik veel meer uit mijn leven haal dan hiervoor. Als je eenmaal weet hoe het voelt, wil je nooit meer terug.

Maja Bleichenbacher

In the past years I have learned to feel. It seems to be the most normal thing in life, but it was not normal for me. My feelings were superficial impulses for behavior. At Crisar I learned to recognize my deeper feelings and become truly aware of myself. My coach picked me up as soon as I started to get distracted by thoughts, ideas, imaginations and she guided me back to my true feelings. The deeper I went, I got confronted with fear and finally behind the fear I found silence, peace and love in me. The daily training in feeling in all situations allows me to to say that I am authentic. Furthermore  I know now  that feelings are signals from myself through my body and that a certain pattern is leading me. For example: today aggressiveness led me to having destructive behavior. When I became aware of this and focused on feeling deeper, I found a big lifepower within myself. Feelings are gates to myself, they are always with me, they come for free and I have learned that I can rely on them for all desicions I have to make.

Ada

Ik kwam bij Crisar als een onzeker, gekwetst, gespannen en emotioneel iemand. Ik zat helemaal niet lekker in mijn vel en kreeg steeds meer het gevoel dat ik niet mezelf was. Ik was erg bezig met wat anderen van mij vonden en trok me alles aan. Ik leerde dat gedachten slechts gedachten waren. Ik leerde deze (negatieve) gedachten los te laten en niet meer eindeloos te malen. Hierdoor werd ik rustiger en verdween ook het bezig zijn met anderen. Door de rust in mijzelf te vinden en te focussen op mijn eigen rust en niet op de dingen die mij dwarszaten, verloren negatieve dingen hun belangrijkheid. Zelfs onverwerkte emoties uit vroegere perioden kwamen naar boven en hebben een plekje gekregen. Ik heb het gevoel dat ik weer van het leven kan genieten en zie weer de kleine dingen om mij heen. Ik zit weer prettig in mijn vel, voel mij vrolijker, rustiger en zelfverzekerder en let beter op mezelf. Ik heb weer oog voor de dingen en mensen om mij heen en betrek het gedrag van anderen niet meer op mijzelf.

Carine Overtoom

“Because I feel it, I know it’s true.” That’s what I’ve learned at FEIT. In fact it’s applicable to all kind of situations both in my private life as at work. By rationalizing all situations I now realize I missed a lot of usefull information. Thanks to FEIT I trust what I feel and what that feeling does to me. But also how I can interpret this and act (or not act at all)! By following FEIT training I feel I have the right tools to tackle the difficulties of day to day life. After two sessions I now allow myself to experience what a situation or conversation does to me and determine if it feels right or not. The question whether something is rationally true or not is no longer valid, the feeling it gives me is what matters and that’s the truth.

FEIT traject

Contact