Casus FEIT Kees

Ik ben 55 jaar en ik heb sinds mijn 30e dagelijks last gehad van hevige hoofdpijn. 25 jaar lang! Daarvoor wist ik bijna niet wat hoofdpijn was. Ik heb de oorzaak van deze hoofdpijn gezocht bij mijn drukke baan, drie jonge kinderen en een extra studie. Vanaf mijn 30e is de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn toegenomen. Een oplossing zocht ik in medicatie. In het begin paracetamol, daarna ook imigran. Een echte oplossing was dit niet want het was symptoombestrijding, maar ik kon er door blijven functioneren. Dat ging lang goed tot mijn lichaam het niet meer trok en ik 15 jaar geleden met een burnout een half jaar thuis zat. In dat halfjaar heb ik het reguliere medische (neurologische) circuit doorlopen. Een oplossing werd niet gevonden. Na een aantal ziekmeldingen in het afgelopen halfjaar vanwege aanhoudende dagelijkse hoofdpijn heb ik een maand of twee geleden op mijn werk aangegeven gas terug te willen nemen om balans te vinden. Via de arbodienst van De Nederlandsche Bank werd ik doorverwezen naar Margreet van Eek. Ik stond wel open voor een nieuwe techniek alhoewel ik niet in een tovermiddel geloofde.

15 jaar geleden zijn er gedurende een half jaar allerlei onderzoeken en MRI scans uitgevoerd. De conclusie was dat ik last had van spanningshoofdpijn en dat medicatie de hoofdpijn zou verlichten. Ik heb ook bijeenkomsten van de hoofdpijnstichting bezocht en ben tijdens een gesprek met een andere ´patiënt´ getipt over een Chinese arts-acupuncturist in Rotterdam. Hij behandelde me met acupunctuur en Chinese kruiden gedurende 3 maanden en vond toen dat ik uitbehandeld was. De intensiteit van mijn hoofdpijn was daarna in ieder geval sterk afgenomen, maar de hoofdpijn bleef dagelijks terugkomen. Ik heb ook een kort psychologisch traject gevolgd waaruit naar voren kwam dat ik veel verantwoordelijkheid voel voor mijn werk. Met dat inzicht was mijn probleem niet opgelost. Ontspanningscd’s hielpen me ook niet verder. Neuroloog en artsen gaven aan dat miljoenen mensen leiden aan een vorm van hoofdpijn en dat ik ermee moest leren leven.

Om de klachten te verlichten ben ik in de afgelopen 15 jaar in eerste instantie wekelijks en later maandelijks bij een manueel therapeut geweest die mijn nekspieren en schouders behandelde. Dit gaf na de behandeling een ontspannen gevoel maar een dag later kroop de spanning er weer in terug. Ik merkte dat ik baat had bij beweging, maar met een bureaubaan is dat niet aan de orde. Ook verergerde mijn hoofdpijn als ik in bed lag. Juist in de nacht ontwikkelde zich een spanning waardoor ik in de ochtend met hoofdpijn opstond. Ik accepteerde min of meer dat hoofdpijn bij me hoorde, net zoals vele miljoenen andere mensen die lijden aan een vorm van hoofdpijn. De enige oplossing die ik kon bedenken was heel vroeg opstaan zodat ik door beweging en medicatie met een minder intense hoofdpijn weer op mijn werk kon verschijnen. Dit was niet alleen het geval met werken maar ook tijdens vakanties.

In de 1e sessie met Margreet realiseerde ik me dat ik altijd bezig was met mijn verstand. Vanaf dat ik opstond tot ik naar bed ging was ik in mijn hoofd allerlei zaken aan het overdenken. Tijdens deze sessie leerde ik naar mijn gevoel te gaan en werd daarbij meer bewust van de spanning in mijn lichaam. Ik voelde een krachtig drukkend gevoel bij mijn hart. Dit gevoel verplaatste zich naar mijn rug en kroop omhoog naar mijn nek en dieper in mijn hoofd. Deze gevoelens waren sterk en ik vond het heftig om dit zo aandachtig en intens te ervaren.  Daarna voelde mijn lichaam meer ontspannen, alsof ik iets groots en drukkends achter me had gelaten. Ik realiseerde me toen dat ik die gevoelens daarvoor niet eens had opgemerkt. Duidelijke lichaamssignalen die ik onbewust had genegeerd doordat ik doorging met mijn werk. Ik vond het heel bijzonder dat ik door deze bewustwording en vorm van voelen de spanning helemaal zelf kon laten verdwijnen. Het lukte me daarna om de spanning in mijn lichaam te herkennen, te voelen en te laten verdwijnen. Ik werd de volgende morgen zonder hoofdpijn wakker! En de dagen en weken daarna ook….

Ik besloot dat ik nooit meer hoofdpijn wilde en ik ging steeds naar mijn gevoel. Mijn rust werd dagelijks sterker. Ik wilde het voelen zover doorvoeren dat ik in mijn werk spanning kon voorkomen. In de sessies die daarop volgde heb ik geleerd hoe ik mijn gevoel in kan zetten in mijn werk. Ik voelde me altijd gejaagd en dat voel ik nu niet meer. Ik zit in mijn buik en ik ervaar ontspanning. In besprekingen ging ik op in het onderwerp en ik benaderde alles vanuit mijn verstand. Nu handel ik vanuit mijn gevoel. Het gevolg daarvan is dat ik geen of weinig spanning opbouw in mijn lichaam en dat ik de inhoud goed kan overzien zonder daar veel moeite voor te doen. Vroeger hield ik 10 ballen tegelijk in de lucht. Nu focus ik op 1 bal en dat doe ik vanuit mijn gevoel. Ik pak het op en ik rond het af. En ik voel ook beter wat ik moet doen. Bij de andere 9 ballen weet ik wat er speelt en dat ik op het moment niets kan doen. Het is verspilde energie om er steeds over na te denken wat er nog gedaan moet worden. Ik let heel goed op dat ik me niet in mijn werk verlies en weer op de automatische piloot vanuit mijn verstand ga handelen. Het lukt me nu om de opbouw van spanning te voorkomen en als ik toch spanning ervaar kan ik er direct op bijsturen. Ik blijf in mijn gevoel. Het voelt bijzonder dat ik veel werk verzet en dat ik zelfs energie overhoud in de avond.

En het belangrijkste: sinds 4 weken heb ik geen hoofdpijn meer! En ik kan zeggen dat ik geen medicatie gebruik. En dat na 4 sessies. Ik kan het nauwelijks geloven. Mijn kwaliteit van leven is er enorm op vooruitgegaan. Ik voel me ontspannen. Het is alsof ik mezelf, 30 jaar geleden, terug heb.

 
Naar Reacties FEIT persoonlijk