Casus FEIT Anna


Na het krijgen van een kind op mijn 39e jaar, een verhuizing naar een nieuwbouwwoning met gebreken en een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever draaide ik tijdens een vakantie helemaal door. Bij thuiskomst en een bezoek aan de huisarts bleek uit een test de diagnose overspannen. Het was toen duidelijk dat ik niet meer kon werken en vanaf dat moment, begin juli, bleef ik thuis. Naarmate de tijd vorderde kreeg ik steeds meer last van depressieve gevoelens. Ik zat vast in een ongelukkige situatie en ik kwam er niet uit. Het was een versterkende neerwaartse spiraal. Thuis waren mijn vriend en ik uit elkaar gegroeid. Ik had vaak gillende ruzie met hem en ik werd ongeduldig en agressief in aanwezigheid van mijn kindje. Het was verschrikkelijk en ik wilde het helemaal anders.

Ik heb zoveel om gelukkig van te zijn maar het lukte me niet. Mijn doel was om zo snel mogelijk weer te kunnen genieten, maar ik wist niet hoe. Aan alle kanten werd mij aanbevolen om “in therapie te gaan”. Ik wist dat er iets moest gebeuren maar juist therapie zag ik niet zitten. Ik ben 5 jaar geleden 1,5 jaar in therapie geweest en heb voor mijn gevoel alles besproken en geanalyseerd wat mijn pad heeft gepasseerd. Ik wilde dit niet opnieuw, oeverloos in het verleden graven en analyseren hoe ik me daarbij voel. Mijn vriendin raadde mij Crisar aan. Al na één sessie zou alles anders zijn. FEIT heet het. Ik heb ook de positieve verandering bij mijn vriendin gezien die ik al meer dan twintig jaar ken. Zij had ook een aantal vormen van therapie doorlopen voor zij naar Crisar ging. Niets hielp totdat ze 2 jaar geleden FEIT ging doen.

Op 3 september kwam ik voor het eerst bij Margreet, desperaat, overspannen. De persoon die zoveel kon doen en ook alles tegelijk, kon helemaal niets meer. Er kwam niets meer uit mijn handen. Ik was wanhopig op zoek naar een weg uit de situatie waarin ik mijn bevond. Al in de eerste sessie voelde ik mijn diepste onzekerheid en mijn diepste rust. Deze rust was sterker dan ik ooit van mijn leven had gevoeld. Dit was het gevoel dat ik kwijt was en niet meer had kunnen vinden. Ik kon het niet geloven, maar het was echt zo. Al na deze eerste sessie kwam mijn rust, ook in de dagen daarna, steeds terug. In deze dagen herkende ik mijn heftige emotionele gevoelens en kon ik dit over me heen laten komen zoals ik dat had ervaren tijdens mijn eerste sessie. Het was een enorme opluchting en gaf me grip.

Na de tweede sessie op 7 september voelde ik mij niet meer overspannen. Het aangeleerde doorvoelen van emoties, het accepteren van het feit dat die er zijn en bezig zijn vanuit mijn gevoel is voor mij een grote ommekeer in de manier waarop ik omga met mensen, situaties en stress. Tijdens deze sessies heb ik mijn dieperliggende problemen opgelost. Onder andere mijn agressie waar ik al mijn hele leven last van heb. Al mijn gevoelens vertaalden zich altijd in agressie. In mijn privé situatie, op mijn werk, met autorijden, boodschappen doen. Ik heb er alles aan gedaan om het op te lossen, maar het is me nooit gelukt. Al na 2 sessies was ik geen agressief persoon meer. Ik herkende nu niet alleen de agressie maar ook het gevoel van onzekerheid en verdriet daaronder. Als ik een agressief gevoel voelde komen dan ging ik direct voelen. Niet benoemen, niet negeren maar gewoon voelen. Zo simpel is het. De eerste sessies waren heftig, maar ook bijzonder mooi. Alsof ik alles in 1 klap verwerkte, begreep en grip op mezelf kreeg op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden. Niet alleen de overspannen gevoelens maar ook de depressieve gevoelens waren verleden tijd. Door mijn diepste onzekerheden te voelen en toch altijd in mijn rust uit te komen ben ik nu niet meer bang voor wat voor gevoel dan ook.Margreet heeft me leren voelen. In contact staan met mijn gevoel. Heel simpel, niet zweverig, gewoon back to basics. Zo iets eenvoudigs als het toestaan van gevoelens kan enorme rust teweeg brengen. Rust die ik niet kon voelen toen ik overspannen was.

Na de eerste twee sessies was er direct de volgende dag een plaats voor mij bij de training FEIT in Communicatie op 8 september. Met deelnemers die niet overspannen waren.De cursusdag is mij uitstekend bevallen. Iets wat een week geleden onmogelijk was geweest hield ik vol en gaf mij ook veel energie terug. Geen overspannen gevoelens. Iets wat ik al lange tijd niet had meegemaakt. Een training in gesprekken en communicatie en het daarbij hanteren van gevoelens. Het was erg zwaar maar ook lonend in de zin dat ik nu heel duidelijk zag dat ik met het geleerde weer alles zou kunnen doen wat ik gedaan had en meer.

Aan het werk

Twee weken na de eerste sessie ben ik aan het werk gegaan. De arts van de arbo dienst vond het wel erg snel. Ook lag er een negatief advies van maatschappelijk werk. Men maakte zich ernstig zorgen om mij; let wel: mijn laatste bezoek aan maatschappelijk werk was voor de eerste sessie met Margreet! Voor mijn eerste sessie was ik een gedeprimeerd hoopje ellende die bij het bespreken van hetgeen haar in de weg zat ook verschrikkelijk huilde en nergens iets positief in kon zien.

Ik wist echter na de eerste 2 sessies en de eerste trainingsdag zelf wat ik aankon. Ik was nu niet meer bezig met ‘niet overspannen raken’ o.i.d. Dat was een volkomen gepasseerd station. Wekelijks of tweewekelijks had ik een FEIT sessie met Margreet van Eek. Ik heb gradueel de druk/stress, opgevoerd in mijn privé leven. Er was geen enkele reden waarom ik niet aan het werk zou kunnen.
Ik begon eerst halve dagen en toen elke week 1 of 2 uur erbij. Ik wilde niet op arbeidstherapeutische basis aan de slag, maar juist op normale basis, waarbij ik aangesproken zou worden op wat ik had bereikt. Dus ik ging aan het werk en beschouwde de werksituatie als mijn proeftuin, zoals ik dat ook privé had gedaan. En het werkte! Ik werk op een erg drukke afdeling waar flexibiliteit wordt geëist van werknemers om elkaar te hulp te schieten waar nodig.
Ik presteerde beter dan ooit, had mijn case load onder controle en communiceerde makkelijker, sneller en doelgerichter met mijn klanten en collega’s. Niet alleen deed ik meer en kostte het me minder energie dan voor mijn overspannenheid, ik was ook gemotiveerder. Ik wilde nieuwe dingen doen en kreeg daar nog meer energie en zelfvertrouwen van. In deze periode richtte ik me heel bewust op de harmonie in mezelf en wat de harmonie in de weg stond. Als ik iets tegenkwam wat niet goed voelde ging ik aan de slag met voelen. Dan verdween het probleem en zag ik de situatie helder.

Op 3 november volgde ik de FEIT training Presentatie. Ik zag dat alle 6 de deelnemers door hetzelfde proces zijn gegaan als ik, met dezelfde basale onzekerheden en dezelfde diepe rust. Met dezelfde resultaten, werk en privé. Ik voelde heel sterk dat we goed bezig waren en dat we allemaal waren veranderd. Dat gaf nog meer kracht.

Ik pas het voelen en de rust nu privé en beroepsmatig toe. Door in contact te staan met mijn gevoel kan ik “mijn rust”vinden. Op elk moment van de dag en in elke willekeurige situatie. Ik kan andere mensen gadeslaan en herkennen wat er binnen hen gebeurt. Ik begrijp het en betrek het niet op mijzelf. Ik bedenk dan alleen; wat jammer dat jullie niet weten wat ik weet.
De verandering is onomkeerbaar. Ik kan niet meer terugvallen in mijn oude manier. Het brengt niets meer. Ik voel me nu warmer, gelukkiger en meer mezelf dan ooit. Dat gevoel wil ik steeds dieper ervaren. De relatie met mijn vriend is nu heel goed. We zijn weer helemaal naar elkaar toegegroeid en lief en behulpzaam naar elkaar. Ik ben heel gelukkig met mijn kindje, voel me sterk en heb zin in wat er komen gaat. Ik ben voorgoed veranderd, bewuster van mezelf en mijn omgeving dan ooit, met meer zelfvertrouwen en een intens gevoel van geluk en tevredenheid.

Naar Reacties FEIT persoonlijk